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Dear Mr. Giannetti:

This is in response to your letter requesting clarification on the definition and exceptions in
§ 173.134 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for a
diagnostic specimen, biological product, and infectious substance. Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Question #1: A diagnostic specimen is defined in § 173.134(a)(2) as “any human or animal
material including, but not limited to, excreta, secreta, blood, blood components, tissue, and
tissue fluids, being shipped for purposes of diagnosis.” What types of analyses are covered
under the term “diagnosis™?

Response #1: The term “diagnosis” as it is used in § 173.134(a)(2) includes any type of analysis
used to study a diagnostic specimen to determine its type or condition.

Question #2: Does a diagnostic specimen that is known to be infectious qualify for the exception
in § 173.134(b)(1)(ii)?

Response #2: Yes. A diagnostic specimen, even one known to contain an infectious substance,
is excepted from the requirements of the HMR unless the material meets the definition of another
hazard class. However, please be aware that shipment of a diagnostic specimen that is infectious
may be subject to the regulations of other federal agencies with responsibilities for these
materials, such as the U.S. Postal Service; the Department of Health and Human Services’
Centers for Disease Control and Prevention, and Food and Drug Administration; the Department
of Labor’s Occupational Safety and Health Administration; or the U.S. Department of
Agriculture’s Animal Plant and Health Inspection Service. Also, under the International Civil
Aviation Organization Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air,
if a diagnostic specimen is known or suspected of being infectious, it would be classed as a
Division 6.2 material. Similarly, RSPA proposed to remove the current exceptions for diagnostic
specimens and biological products in a notice of proposed rulemaking published earlier this year

(Docket No. RSPA 98-3971 (HM-226), 66 FR 6942, 1/22/01).
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Question #3: It is my understanding that when there is no proper shipping name for a substance,
when it is not possible to classify the hazard without testing or analysis, and it is not possible to
tentatively classify according to § 172.101(c)(11), the material is not regulated under the
hazardous materials regulations. Am I correct?

Answer #3: No. If the material is a diagnostic specimen, it is excepted from the HMR. The
same is true if the material is a Division 6.2 biological product. See § 173.134(b)(1)(i) and

(b)(1)(31).

If the material is not being shipped for diagnosis, such as cultures and stocks shipped to
laboratories for storage purposes, it is not a biological product and it is suspected of being a
Division 6.2 a material, the material is to be assigned the tentative proper shipping description of
“Infectious substances, affecting humans, 6.2, UN 2814,” or “Infectious substances, affecting
animals, 6.2, UN 2900,” as provided by § 172.101(c)(11) when shipped for testing. The intent
of § 172.101(c)(11) is to permit a hazardous material sample to be shipped to a laboratory for
testing to determine which hazard class, if any, it meets. Because the shipping names “Infectious
substances, affecting humans or animals,” are generic, as denoted by the letter “G” that appears
before the entries in the § 172.101 Table, § 172.203(k) requires that each proper shipping
description be accompanied by a technical name. A technical name, as defined in § 171.8, can be
the name of the suspected microbiological agent or microbiological group. If the material is
being shipped for disposal, it is to be assigned the proper shipping description “Regulated
medical waste, 6.2, UN 3291, PG IL.”

1 hope this information is helpful.
Sincerely,
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Hattie L. Mitcheil
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Director for the Office of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DHM10)
400 7™ Street SW

Washington D.C. 20590-0001
Dear Mr. Mazzullo:

On January 4% 2001, 1 contacted the Hazardous Materials Information Center with
questions pertaining to shipment of diagnostic specimens, biological products, and
infectious substances. After speaking to the information specialist, I was told several
things on which I would like clarification. These points as far I understand them are as
follows:

1). The definition of diagnostic specimen in 173.134 (a)(2) mentions materials being
shipped “for diagnosis.” It is my understanding that diagnosis is not specifically
defined, but can include almost any type of analysis that may be conducted on the
material. Is this true, or if not, what types of analysis qualify under the aforementioned
definition?

" 2). Shipments of materials for the purpose of diagnosis or analysis, which are known
to be infectious, can also take advantage of the diagnostic specimen exemption. Is this a
correct interpretation?

3). It is my understanding that when there is no proper shipping name for a
substance, when it is not possible to classify the hazard without testing or analysis, and
it is not possible to tentatively classify according to 171.101 (c)(11), the material is not
regulated under the hazardous materials regulations. Is this a correct interpretation?

Sincerely,
L
Clint Giannetti
Specialist I
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