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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

NOV 9 2000

Mr. Fawzi Mhemedi Ref. No: 00-0301
The Boeing Company

P.O. Box 7922

Canoga Park, CA 91309-7922

Dear Mr. Mhemedi:

This is in response to your August 15, 2000 letter and subsequent telephone conversation with
Mr. Charles Hochman of the Office of Hazardous Materials Technology, requesting clarification
on the packaging requirements for pyrophoric liquids under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180).. Specifically, you have asked if your packaging configuration
meets the requirements contained in § 173.181(b).

You correctly stated that § 173.181(b) requires “inner receptacles having positive screwcap
closures adequately gasketed”. Based on our review of your design, we agree that the plug and
retainer used to secure the burst diaphragms meet the screwcap closure requirement and the 300
psig burst diaphragms meet the adequately gasketed requirement in § 173.1 81(b).

1 trust this answers your inquiry. If you need additional assistance, do not hesitate to contact us.
Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Subject: Need urgent ruling on interpretation of Title 49 CFR paragraph 173.181,
Pyrophoric materials, with regard to Boeing/Rocketdyne hypergol canisters packaging -
requirements BRI

Per your recent telecon with our packaging engineer, Diana Fairbank, we need a ruling on
whether we can ship our hypergol canisters within wooden boxes, as indicated in the
Title 49 CFR paragraph 173.181 (b). Attached are drawings showing our hypergol
canister design and the outer can packaging. The hypergal liquid (no more than 6 cubic
inches) is contained in metal canisters (inner receptacles) which have 300 psig burst
diaphragms on both ends; these diaphragms also perform the gasket function and are held
in place by a retainer on one end and by a plug on the other end, both of which are
torqued to more than 500 in-lbs. We consider these plugs/retainers to satisfy the
“positive screw cap closure” requirement, but would liké your ruling on whether the 300
psig burst diaphragms meet the “adequately gasketed” requirement.

The outer metal cans, in which the hypergol canisters are enclosed, are sealed using a
“Dixiec Model 24 Power Sealer”, or equivalent. Essentially, these cans are sealed like
soup cans - a can opener is needed to open them. Cushioning within the outer can and
within the wooden box would be accomplished with Vermiculite.

In summary, we would like your assessment of whether our hypergol canister design
allows us to use wooden boxes (max of 4 canisters per box) for shipment. As this _
shipping query is an urgent matter for us, a quick response would be much appreciated.

If we can ship using wooden boxes, we would like to request approval for use ofa
smaller number of test samples, as is allowed in Title 49 CFR paragraph 178.601. Drop
test validity will not be affected by performing the flat top, bottom, and side drops on the
sarne test sample given the configuration of our container. Relief from the number of test

containers would be a financial help in this matter.

Thanks,

Fawzi Mhemedi




