U.S. Department ’ 400 Seventh St., SW,
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

MAY 27 2003

Mr. Richard Palava Ref. No. 03-0102
Palava Consulting Services '

1735 Indian Wells Ave.

Ocala, Florida 34472-8402

| Dear Mr. Palava:

This responds to your April 2, 2003 letter requesting clarification regarding the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask when the
HMR apply to carriers transporting hazardous materials and empty trailers that have been cleaned and
purged,

In accordance with § 171.1, the HMR apply to any person who offers for transportation or transports
hazardous materials in interstate, intrastate, and foreign commerce by rail car, aircraft, motor vehicle, or
vessel. A carrier is subject to the HMR from the time it takes possession of the hazardous materials
until the shipment is delivered to its destination, including loading, unloading, and storage incidental to
transportation. The HMR do not apply to an empty trailer that has been cleaned and purged of
hazardous materials.

I hope this answers your inquiry.
Sincerely,

(s, 7.2

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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1735 Indian Wells Ave. Specializing in Motor Carrier Compliance 352 624-0206
Ocala, Florida 34472-8402 Assistance in Loss Control Fax 352 624-4136

and Risk Management E-Mail rpalava@aol.com
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Office of Hazardous Materials Standards A P P e alor L'thf,
U. 8. DOT/RSPA (DHM-10)
400 7" Street, S.W. O3-p/ 0z

Washington, D.C. 20590-0001
Mr. Edward T. Mazzullo

RE: Request for a formal written Interpretation.
Dear Mr. Mazzullo;

1 am requesting a written interpretation in regard to the Hazardous Materials
Regulations.

When do the hazardous material regulations apply to the motor carrier? Do they apply
when they take possession of the material and end when the shipment is delivered to
its destination according to the shipping paper? Or is it that, if the motor carrier
transports any hazardous material the motor carrier then become subject to the
regulation from that time on? This is taking into consideration that the transport vehicle
has been cleaned and purged of all hazardous materials and all placards have been
removed at the delivery location, as required by the regulations, before moving the
vehicles after delivery.

Under the same type of operation, if the driver dropped a loaded hazardous material
trailer and picks up an empty (clean and purged) trailer, is the driver still subject to the
hazardous material regulations?
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Thank You

Sincerely,




