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US. Department 400 Seventh Street, SW.
of Trcngporrotion Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Administration

MAY 2,

Mr. Ken Sumner Reference No.: 01-0053
President

KWS Training

P. O. Box 562

Carrboro, NC 27510

Dear Mr. Sumner:

This is in response to your February 14, 2001 letter requesting clarification on the provisions for
transporting materials of trade (MOTs) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180).

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Company A, a research and development company, occasionally must move researchers
from one facility to another located within the same state. The researchers’ needed chemicals are
packed in boxes and transported from one laboratory to another using trucks leased by Company
A and driven by Company A employees.

Al. One criterion for a material of trade is that a hazardous material is transported by a private
carrier in direct support of its principal business which may not be transportation by motor
vehicle. If the hazardous materials transported between Company A’s facilities are used to
support the business, and provided all conditions of § 173.6 are met, the materials of trade
exception applies.

Q2. Company B must transport many different chemicals for a variety of reasons between several -

of their research and manufacturing sites. The chemicals are used by Company B in furtherance
of their principal business, and are being transported between sites on leased trucks. The trucks
are driven by Company B employees as well as contract employees from Company C. Can
Company C drivers transport qualifying items as materials of trade?

A2. In the case of Company C in this scenario, the hazardous materials are not being transported
in direct support of Company C’s principal business; therefore, the MOTSs exceptions do not
apply to the transportation of hazardous materials by a Company C driver.
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I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Tlle 2 7S

Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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2/14/01
Mr. Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)
400 7™ Street S.W.
Washington DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo,

As a trainer in the field of hazardous materials transportation I often run into unusual
situations when assisting clients with regulatory issues. Two such examples are outlined below
and your assistance in resolving them would be greatly appreciated. Both involve the use of the
Materials of Trade exception (173.6).

Question 1: Company A has several research and development laboratories within the same state.
Company A's principle business is research and development. Occasionally researchers must be
moved between facilities to continue a particular line of investigation. All needed chemicals are
removed from the researcher's old [aboratory, packed in boxes and transported to the new
laboratory. Transport is in trucks leased by Company A and driven by Company A employees. If
all other provisions of 173.6 are met could these materials qualify as Materials of Trade?

Question 2: Company B has several local research and manufacturing sites. Many different types
of chemicals must be moved for a variety of reasons between these sites. Examples include
experimental materials needing testing, maintenance supplies like paints and cleaners, solvents
for laboratory use and product for final preparation. All the materials are used by Company B in
furthering its principle business. Company B has leased trucks for these local deliveries.
Company B employs some drivers but has contracted with Company C to provide additional
drivers. The drivers from Company C exclusively pick-up and deliver for Company B and drive
only the leased vehicles. If all other provisions of 173.6 are met can the drivers for Company C
transport qualifying items as materials of trade for these local deliveries?

Your interpretation would be most helpful.
Regards,

Ken Sumner
President




