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MAY |6 2005

Ms. Helen Hatch Ref. No. 00-0105
Product Regulations Specialist, Lithium Division

FMC Corporation

Box 795

Bessemer City, NC 28016

Dear Ms. Hatch:

This is in response to your letter dated April 4, 2000, concerning the packaging requirements for lithium
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the International Civil
Aviation Organization’s Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air
(ICAO Technical Instructions). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Question 1: s lithium metal in sealed pouches, further packed in steel cans, and then packed ina 1A2
steel drum, which has been certified as a single packaging for lithium metal, a single or combination
packaging?

It is a single packaging. An authorized single packaging for a hazardous material may contain inner
receptacles that are compatible with the lading as long as the inner receptacles do not adversely affect
the level of performance of the packaging. The packaging would remain marked as a single packaging.

Question 2: [s the above packaging configuration considered a single or combination packaging under
the ICAO Technical Instructions?

It is a single packaging. Section 7.1.2.1 of the ICAO Technical Instructions defines a combination
packaging as a combination of packages for transport purposes, consisting of one or more inner
packages secured in an outer packaging in accordance with the relevant provisions of Part 3. Further,
this section defines a single packaging as a packaging that does not require any inner packaging to
perform its containment function during transport. The relevant provisions of Part 3 for combination
packagings do not apply to your packaging because your package meets the definition of a single
packaging.
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Question 3: What weight limits apply to the above mentioned packaging?
The 15 kg limit applies to the packaging.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
Office.

Sincerely,

0L 784

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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704 868 5300 Fax 704 868 5496

Tuesday, April 04, 2000

Mr. Edward Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
Department of Transportation (DHM-10)

400 7" Street SW

Washington, BC 20580-0001

Dear Mr. Mazzullo

On April 4, 2000, a member of your staff, Susan Gorsky, spoke with the Traffic and Regulatory
staff at our company and expiained DOT's interpretation of the regulations applicable to the
transport of lithium by air. According to our conversation with Ms. Gorsky, the package in
question is considered a single package and only the single package weight restrictions apply. |
am now writing to get confirmation of this interpretation.

This question involves transport of lithium by air under the DOT HMR (49 CFR parts 171-180)
and the International Civil Aviation Organizaticn's Technical Instructions for the Safe Transport of
Dangerous Goods by Air ({ICAO Technical Instructions). Lithium has the following classification:

Proper Shipping Name: Lithium
Classification: 4.3, Dangerous when wet
Labels: Dangerous when wet

UN Number: UN1415

Packing Group: |

ICAQMNATA packaging instruction 412 authorizes both single and combination packaging for this
material.

We use a steel drum for lithium metal shipments which is certified as a single package (UN
marking: UN 1A2/X254/S/YY...). The drum is pot tested or certified for any type of combination
package.

Lithium is packed in sealed pouches, then packed in the authorized steel drum described above
for shipment. For quality purposes and ease of handiing, pouched lithium may also be packed in
cans first, then the cans are packed in the 1A2 steel drum. Neither the pouches nor the cans
adversely affect the level of performance of the metal drum. The pouches and cans are
compatible with the lading, lithium.

The table in packaging instruction 412 indicates that the can is considered the inner packaging of
a combination package and subject to the weight limits of a combination package (1 kg for inner
packaging and 15 kg for the entire package). This appears inconsistent, because one could omit
the can and pack lithium directly in the 1A2 steel drum limited only to 15 kg per drum.




To summarize our questions, we pack lithium metal for air shipments two ways:

Package A: Lithium metai in sealed pouches, packed directly into a steel drum which has been
certified as a single pack (UN 1A2/X254/S/YY...). Currently shipped as a single package, wt limit
of 15 kg lithium.

Package B: Lithium metal in sealed pouches, then packed in steel cans, then packed in a steel
drum which has been certified as a single pack (UN 1A2/X254/S/YY ...).

1.) Is Package B considered a single package or combination package under ICAO/IATA?
2.) Is the can in Package B considered an inner packaging under ICAOQ/IATA?
3.) What weight limits apply to Package B?

a. Only the 15 kg limit for the entire package.

b. Both the 15 kg limit for the entire package and the 1 kg limit per can inside the steel
drum,

We would very much appreciate confirmation of the above, in writing, at the earliest possible
date. Thank you for your help clarifying this issue. If you have any questions or need further
information, please do not hesitate to call me at 704-868-5309.

Sincerely yours,

Wl 8 oAt

Helen Hatch, Product Regulations Specialist
FMC Lithium Division



