
Mar 17, 2003 
 
Mr. Orris Gram                                                                   Reference No. 03-0003 
 
59285 Lotus Court 
Montrose, CO  81401 
 
Dear Mr. Gram: 
 
This responds to your January 8, 2003 letter requesting clarification on § 172.201(e) of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).  Specifically, you request 
clarification on the shipping paper retention requirements regarding “permanent” shipping papers 
and the required daily receipts under § 172.201 (e). 
 
According to your letter, your motor vehicles carry medical oxygen and welding gases using a 
single complete trip manifest or “permanent” shipping paper that makes multiple stops 
throughout the day.  Each of your customers is provided with a delivery or billing receipt for the 
quantity of material which they receive.  The individual customer delivery record is prepared 
only after delivery of the material.  It is your belief that the daily copy of the full load trip 
manifest for each day operated would be retained for 375 days and comply with the HMR, and, 
there would be no requirement to list quantity delivered to each individual customer.  However, 
you believe it would appear to require a full shipping document be maintained for each 
individual delivery. 
 
Section 172.201 (e) provides for the use of a “permanent” shipping paper when shipping the 
same material (same shipping name and identification number) for multiple shipments, instead of 
a separate shipping paper for each shipment made, if the carrier also retains a record of each 
shipment made, to include shipping name, identification number, quantity transported, and date 
of shipment.  Therefore, if you choose to use a “permanent” shipping paper instead of a shipping 
paper for each daily delivery, you must also retain copies of your delivery or billing receipts that 
include the shipping name, identification number, quantity transported, and date of shipment.  
Regarding exceptions in § 173.320, these exceptions are valid.  However, shipping paper 
requirements apply as stated in § 173.320(a)(2). 
 
I hope this answers your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Delmer F. Billings 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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