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Mr. Tim Shaw Ref. No. 01-0050
484 West Main Street
Milan, MI 48160

Dear Mr. Shaw:

This is in response to your letter dated February 7, 2001, requesting clarification on the
expression of net mass or net volume on a shipping papet prepared in accordance with the
International Civil Air Organization’s Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous
Goods By Air (ICAO Technical Instructions). Specifically, you ask if the expression -

“] Fiberboard Box X Kilograms 41.31" satisfies Part 4; paragraph 4.1.3(a)(1) of the ICAO
Technical Instructions.

Section 171.11 of the HMR authorizes the use of the ICAO Technical Instructions in lieu of the
HMR for packaging, marking, labeling, classifying, and describing hazardous materials which
are transported by air or by motor vehicle either before or after being transported by air. Part 4;
paragraph 4.1.3(2)(1) of the ICAO Technical Instructions requires that, “except for salvage
packagings, when a maximum quantity per package is shown in columns 10 or 12 of Table 2-14,
the net mass, the net volume, or the gross mass, as appropriate, for every package of each item of
dangerous goods bearing a different proper shipping name or UN number or packing group”
must be included on the dangerous goods transport document (i.e., shipping paper).

Though the ICAO Technical Instructions do not state that the unit of measure precede or follow
the quantity therein, it is our opinion that the unit of measurement is required and that it must
follow the total quantity. Therefore, the expression “1 Fiberboard Box X Kilograms 41.31" does
not satisfy the requirements of Part 4; paragraph 4.1.3(a)(1) of the ICAO Technical Instructions.
We are considering proposing clarifying text to the ICAO Technical Instructions. ‘

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzulio . , Of—~ oo o
Director, Office of Hazardous Materials Standards

U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

A00 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001
Dear Mr. Mazzullo,

Regarding the expression of net mass or net volume on the shipping paper required under
the provisions of 49CFR Part 171.11.

ICAO Chapter 4, 4-1-3 (a} 1), requires “...when a maximum guantity per package is shown
in columns 10 or 12 of Table 2-14, the net mass or the net volume or the gross mass, as
appropriate, for every package of each item of dangerous goods bearing a different proper
shipping name or UN number or packing group.”

Does the expression (reproduced below) “1 Fiberboard Box X Kilograms 41.31” satisfy this
requirement? :
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| cannot find any specific provision requiring the unit of measure to precede or follow the
quantity therein. | believe it preferable for the guantity to precede the unit of measure, but
ask if the quantity following the unit of measure is a violation of the regulation?

Your interpretation of this ‘expression of information’ question will directly effect air carrier
acceptance of Hazardous Materials. e

~ Tir Shay
734-439-2475




