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Mr. Wes Ware, BS, RRT, NREMT Ref No.: 03-0018
Arkansas Children’s Hospital

Angle One Transport

800 Marshall Street

Little Rock, Arkansas 72202

Dear Mr. Ware:

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180), regarding the transportation of compressed gases cylinders by aircraft.
Specifically, you request confirmation that cylinders of compressed gases, necessary to protect the life
and treat patients who are being transported on a stretcher in an ambulance, may be transported under
the provisions in § 175.10(a)(14).

The answer to your question is no. As specified in § 175.10(a)(14), a transport incubator unit
necessary to protect life or an organ preservation unit necessary to protect human organs is excepted
from the HMR provided: (1) the compressed gas used to operate the unit is in an authorized DOT
specification cylinder and is marked, labeled, filled and maintained as prescribed by the HMR; (2) each
battery used in the operation of the unit is of the non-spillable type; (3) the unit is constructed so that
valves, fittings, and gauges are protected from damage; (4) the pilot in command is advised when the
unit is on board, and when it is intended for use; (5) the unit is accompanied by a person qualified to
operate tt; (6) the unit is secured in the aircraft in a manner so as not to restrict access to or use of any
required emergency or regular exit or of the aisle in the passenger compartment and; (7) there is no
smoking within 10 feet of the unit.

It is the opinion of this office that a patient that is being transported aboard an air ambulance on
stretcher, is not being transported in a transport incubator, and, therefore the exception in

§ 175.10(a)(14) does not apply. However, § 175.10(a)(7) excepts from the HMR oxygen, or any
hazardous material used for the generation of oxygen, for medical use by a passenger, which is
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furnished by the aircraft operator in accordance with 14 CFR §§121.574 or 135.91. Therefore,
cylinders of supplemental oxygen for medical use by a passenger, which are furnished by the aircraft
operator in accordance with § 175.10(a)(7), are not subject to the HMR.

I 'hope this information is helpﬁll. Please contact us if you require additional assistance
Sincerely,

v (I

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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800 Marshall St Little Rock, AR 72202-3591 » 501/320-1700 or TDD 50i/320.1184 = www.archildrens.org

Mr. Bdward Mazzillo
Office of Hazardoos Materials Sfandards

Deer Sir,

1 have been conversing sith the people at the Hazardouy Materials Infonation Center, as
well as the people al the Exanpunns Brauch. They were very helpful in answering my
questions and pointing me in the tght direction. They informed me that I need to talk to
you or someone in your office and get a lettex of clarification.

Y woald like a claxification/inferpretation on Title 49 CFR 175.10 section A(14). This

- exemption deals with using a transpari incabator on an aircraft that is necessary to protect
life. It goes on to talk about using compressed gases tbat are hsed to operate that
incubator and in tum provide medma.l treatment to the patient.

The clanﬁcanon Lam seeking deals with using compressed grses necessary to pmmcl life
and freal patients in an 4ir ambulance. The differenyoe i5 that oot all the patients we
~transpart are in an incubator. Many of them are on a stretcher thal is secured inside the
atrcraff the same way an mcuba.tur is. Poes Tltlc 49 CFR !75.[0 section a (14) also
apply to stretchers? '

We do not tr:mspm't mmpmsed gasses for conmerce. \Ve tranygport compr&ased gases in
the eabim of onr air ambﬂ.dancas and ground. amhulances fm" thc pnrpose of tmetmg
criticalty il people.

If you need more informetion or have other questinns please contacf me.

Thank Yon : _
Wl o
Wey Ware, BS, RRT, NREMT .
Axksmsas Children’s Hospital .
Ange] One Transport
800 Marshall Street
- Litlle Rock, Arknnsas 72202
S01-766-0643
" Pax 501-364-6431 -

Warewe@archildrens.org
WesleyW732@a0! .com
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