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Mr. John H. Rutherford Reference No.: 02-0124
Manager, Testing Solutions Lab

Inland Paperboard and Packaging, Inc.

8501 Moller Road

Indianapolis, IN 46268

Dear Mr. Rutherford:

This is in response to your letter requesting clarification of selective testing Variation 2 under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Your customer has asked you to test and certify a combination package where the inner
packagings are plastic bottles containing liquids as a Variation 2 packaging. Your customer has
interpreted § 178.601(g)(2)(i) to mean that glass is an example of a “fragile inner packaging.”

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Isit permissible to use plastic inner receptacles conditioned to -18 °C (0 °F) in lieu of
glass for the drop test required in § 178.601(g)(2)(1)?

Al.  The answer is yes. Drop testing of combination packagings with plastic inner packagings
intended to contain liguids must be carried out when the temperature of the test sample
and its contents has been reduced to -18 °C (0 °F) (see § 178.603(c).

Q2.  Can we certify our combination packagings for Variation 2 using plastic inner
packagings? '

A2.  The answer is yes, provided the specific conditions of the variation are met.

Q3. Assuming we can test to Variation 2, should a statement be included in the certification
report that the packaging qualifies under § 178.601(g)(2) for selective testing of
combination packagings as long as no inner packagings more fragile than plastic at -18
°C (0 °F) are used?

A3.  Such a statement is permissible, but not required. Variation 2 allows inner packagings of
any type in an outer packaging without retesting if the specific conditions of the variation
are met.
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I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

Hollo st plZH A

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards




Inland Paperboard and Packaging, Inc.
8501 Moller Road
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April 12,2002

Mr. Edward Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" St. SW

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzuilo:

Thank you for discussing the questions I had about 49 CFR, 178.601(g)(2), Selective testing of
combination packagings, Variation 2. It has been a little while since we had our phone conversation, so
let me re-state the question to you for an official Letter of Interpretation.

My company has a customer who manufactures liquid chemicals. In the certification in question, the
chemicals are packed in plastic bottles. The bottles are of different shapes, and do not conform to
Variation 1 requirements. The customer wants to test the packaging to Variation 2.

In 178.601(2)(2)(i) it states that “The outer packaging must have been successfully tested in accordance
with [part] 178.603 with fragile (e.g. glass) inner packagings containing liquids at the Packing Group I
drop height”. Our customer has interpreted “e.g.” to mean “for example”. They requested that we test to
Variation 2 using their plastic containers, because at 0°F plastic is fragile as well.

In our phone conversation, I learned that the statement about the use of fragile material such as glass was
directed more toward brokers, because they sell certified boxes to various customers who may use any
kind of inner packaging. As we discussed, an individual customer like ours, who plans to use nothing
more fragile than the plastic containers that are tested, could be allowed to certify to Variation 2 by
testing with the plastic containers. Is this indeed acceptable?

In a situation such as this one, assuming that we can test to Variation 2 as discussed above, should a
statement be included in the certification report such as: “The packaging qualifies under Section
178.601(g)(2) for selective testing of combination packagings as long as no inmer packaging more fragile
than plastic at 0°F is used.” Would a statement like this satisfy the requirements of that section, or is it
necessary at all?

I look forward to your response. Thank you for your help.

Sincerely,

7.

ohn H. Rutherford
Manager, Testing Solutions Lab
Inland Paperboard and Packaging
Indianapolis, IN




