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Mr. Thomas J. Leech, I Ref. No. 02-0121 !
Environmental Consultant

3720 Plum Point Drive E

Olive Branch, MS 38654-8000

Dear Mr. Leech:

This responds to your April 16, 2002 letter requesting clarification on the appropriate test method
under § 173.120 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CEFR Parts 171-180).
Specifically, you ask which test method must be used to determine if a material sustains combustion
when reclassifying a flammable liquid as a combustible liquid under § 173.120."

According to your letter a flammable liquid was tested using both the ASTM 4206 test method and
Appendix H test method. The results of the testing indicated that the liquid did not sustain combustion
using the ASTM 4206 test method-and did sustain combustion using the Appendix H test method. The
Appendix H test method requires that the material be tested at approximately 20 degrees Fahrenheit
higher than the ASTM 4206 test- méthod. It is your understanding that § 173.120(b)(3) appears to
allow for either test method to be used in determining if a material sustains combustion. You ask if you
may use either test method even when different results are obtained from the two test methods.

Your understanding of § 173.120(b)(3) of the HMR is correct. You may use either test method in
determining if a material sustains combustion. And it is the shipper’s responsibility to properly class,
describe, and package hazardous material for shipment. Regarding the different test results you
obtained, you did not provide enough information in your letter, e.g., the material safety data sheet and

applicable test data on the material in question, for us to provide you with a more specific response
from this Office.

I hope this answers your inquiry.
‘Sincerely,

A0 L

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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April 16, 2002

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Subject: Reclassification of a Combusiible Liquid Per 49 CFR Part 173.120 - !
Choosing Test Method and Resulis

Dear Mr. Mazzullo: _' _ i

I would like an interpretation related to selecting the test method and results for
reclassification of a'ﬂﬁ.};imable liquid to a combustible liquid.

A flammable liquid was tested using both ASTM 4206 and Appendix H of 49 CFR
173. The results of the testing indicated that the liquid did not sustain combustion
using the ASTM 4206 test method and did sustain combustion using the Appendix H
test method. The Appendix H test method requires that the material be tested at
approximately 20 degrees Farenheit higher than the ASTM 4206 test.

49 CFR Part 173.120 (b)(3) appears to allow for either test method to be used in
determining if a material sustains combustion. Does this mean that the test method
can be chosen even when you have run both tests and obtained different results?

Please contact me at 901-399-5158 if you have any questions concerning this matter.
Sincerely,

Thomas J. Leech, ITI




