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Dear Mr. Littlejohn:

This responds to your letter asking whether a material may be properly described as "Environmentally
hazardous substance, liquid, n.o.s., 9" or "Environmentally hazardous substance, solid, n.o.s., 9" (with
the inclusion of a technical name in parentheses) if a reportable quaniity is not present.

The answer is "yes." The proper shipping name "Environmentally hazardous substance . . " may be
used for any Class 9 material that is not more appropriately described by another shipping name.
Examples of Class 9 materials that may be described in this manner are hazardous substances, marine
pollutants, and hazardous wastes. Because the letter "G" appears before the entries "Environmentally
hazardous substance, liquid, n.o.s." and "Environmentaily hazardous substance, solid, n.0.s." in column
1 of the Hazardous Materials Table, "one or more technical names must be entered in parentheses, in
association with the basic shipping description,” 49 CFR § 172.101(b)(4), subject fo the exceptions in
§ 172.203(k)(2). The proper shipping name "Environmentally hazardous substance . . ." may properly
describe a material that does not meet the definition in 49 CFR § 171.8 of a "hazardous substance” {a
material "listed in Appendix A to § 172.101 . .. [i]n a quantity, in one package, which equals or
exceeds the reportable quantity (RQ) . . .").

Therefore, the description of "Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s., 9" or
"Environmentally hazardous substance, solid, n.o.s., 9" (with the inclusion of a technical name in
parentheses) does not necessarily indicate to a carrier that a reportable quantity is present. However,
we cannot agree with your assumption that it is never possible for a carrier to know whether a
reportable quantity of a hazardous substance is present. As RSPA's Chief Counsel stated in her

interpretation published in the Federal Register on June 4, 1998, "2 catrier may not ignore readily
apparent facts that indicate that . . . a shipment declared to contain a hazardous material is not properly
... marked . . . and described on a shipping paper.” 63 Fed. Reg. 30411, 30412.
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We agree that the offeror is primarily responsible for determining the proper shipping name of a material
and, in the case of "n.o.s." and other generic descriptions, the appropriate technical name(s) to be
entered on the shipping paper in parentheses in association with the basic shipping description. 49

CFR. § 172.203(k). At the same time, whenever a carrier "has reason to know of discrepancies, the
carrier may not simply rely on the shipper's certification.” Id.

1 hope this information is helpful.

Sincerely,

. hadl

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Spectialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Research and Special Projects Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 7th Street, S.W.

Washington, D.C. 20590

RE: Request For Clarification or Interpretation
Dear Mr. Mazzullo: |

FedEx Express would like clarification on whether a shipper may utilize the proper shipping
names Environmentally hazardous substance, liquid, n.o.s. and Environmentally hazardous
substance, solid, n.0.s. including a technical name without that substance meeting the
definition of a reportable quantity. There does not appear to be any restrictions that would
prohibit a shipper from offering a shipment declared with this description.

In addition, please verify that proper shipping names/technical names that meet the definition
of an RQ can only be determined by the shipper. A carrier cannot possibly know the
concentration by weight of a product and whether it meets the definition of an RQ amount. A
carrier can only verify that if an RQ is listed in association with the proper shipping name on
the declaration, it must be marked as well on the external package.

Thank you in advance for your review of this letter and if I can provide any further
information please do not hesitate fo contact me directly.

Regards,

David Littlejohn

Technical Advisor

Corporate Safety, Health -
& Fire Prevention

(Dangerous Goods Administration)

901/434-9567




