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Dear Mr. Nelson:

This is in response to your letter dated May 27, 1898, concerning
the factor of safety (FS) in the design of DOT specification
cargo tank motor vehicles under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you
inquire whether the FS reduction from 4:1 to 3.5:1, as authorized
in the 1999 Addenda of the 1998 ASME Code, is permissible under
the HMR.

The answer is no. The structural integrity requirements provided
in § 178.337~3 allow for the maximum stress value prescribed in
Section VITIT of the ASME Code or 25 percent of the tensile
strength of the material used. The HMR currently incorporate by
reference the 1992 edition of the ASME Code with addenda through
December 31, 1993, which mandates an FS of 4:1.

In a recently published notice of proposed rulemaking ({Docket No.
HM-218; 64 FR 53165; September 30, 1999), we proposed to
incorporate by reference the 1998 edition of the ASME Code for
Section VIII, Division I, without the 1999 addenda. This
proposal will maintain the currently authorized FS of 4:1. Any
deviation from this prescribed FS for a DOT specification cargo
tank motor vehicle must be approved under the terms of a DOT
exemption.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can
be of further assistance.

Sincerely,

Wollle 7 WAl LE,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
”Inl Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Tom Allan
Deputy Director
Office of Hazardous Materiais

U.S. Department of Tranipgrétion

L

Phone: (202) 366-8553, Fax: (202) 366-3753
Re! Vessels designed with 3.5 safety factor for transports
Dear Mr. Allan:

| have just had a phone conversation with Mr. Ron Kirkpatrick of the Technology Division,
Department of Transportation. Mr. Kirkpatrick felt that you are the best person to talk to
regarding to my concerns as shown below.

Based on the recent ASME Code Cases 2278, 2284 and 2290, the pressure vessels are
allowed to be designed with a lower design safety factor of 3.5, versus the current factor of 4.0.

RNG Pro-Tech Inc. is a manufacturer of pressure vessels and transports for hazardous
materials such as LPG and NH3. We would like to know whether vessels designed per the
Code Cases with a design safety factor of 3.5 are authorized for our transports per the Cargo
Tank Hazardous Material Regulations MC331, MC338, MC408, MC407, MC412 and
Specifications 51, 56 and 57. :

Obviously, the use of a lower safety factor is very significant to our company and all the

companies in this field. It will be greatly appreciated if we may have your response regarding to
this at your earliest convenience.

Looking forward to hearing from you.

Truly yours,

/1

Liming Dgt, Ph.D.
Plant Manager




