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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation : Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

DEC 17 1999

Captain Ken Carr Ref. No. 99-0291
Motor Carrier Compliance Office

Hazardous Materials Enforcement

1815 Thomasville Road

Tallahssee, FL 32303-5750

Dear Capt. Carr:

This is in response to your letter dated October 11, 1999,
regarding permissive placarding under § 173.502(c} of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In
your letter you describe the shipment of combustible liguids
under § 173.150(f) (2). Your questions have been paraphrased and
answered as follows: ‘ ~

Q1. May COMBUSTIBLE placards be displayed on a vehicle
transporting a combustible liquid in a non-bulk packaging
that is not a hazardous substance, a hazardous waste, or
a marine pollutant.

Al. The answer is yes. Section § 172.502(c) permits the
display of placards for a hazardous material, even when
not required, if the placards represent the hazard of the
material being transported.

Qz. If a carrier chooses to display placards on a vehicle
transporting combustible liquids under the exception in
§ 173.150(f) (2), is there a requirement to comply with
other requirements of the HMR?

AZ. ‘The answer is no. Combustible liquids meeting the
criteria specified in § 173.150(f) (2) are not subject to
the HMR. The HMR include, but are not limited to, '
shipping paper, marking, labeling, and placarding
requirements. A carrier who chooses to display
appropriate placards even when not required, is not
subject to other provisions of the HMR.
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Q3. If shipping papers are provided for a hazardous material
that is excepted from the HMR, does any violation exist
if the shipping papers are not executed in conformance
with the HMR?

A3. The answer is yes. If the shipper chooses to provide a
hazardous materials shipping paper, the shipper must do
so in accordance with all the requirements in Part 172,
Subpart C.

T hope this satisfies your reguest.

Sincerely,

John A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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October 11, 1999

U.S. Department of Transportation :
Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards - DHM-10
400 Seventh St., S.W,

Washington, DC 20590

Re: Request for interpretation.

The permissive placarding provision at 49 CFR, 172.502(c), states that “placards may displayed for a
hazardous material, even when not required, if the placarding otherwise conforms to the requirements
of this subpart.” This provision requires only placarding to conform to the requirements, and there
appears to be no similar provision in the reguiations for shipping papers, marking, or labeling.

Additionally, the exception for combustible liquids at 173.150(f)(2), states, in part, that the
“requirements in this subchapter do not apply to a material classed as a combustible liquid in a non-bulk
packaging . ..”

Simultaneous application of these two subsections appears to allow proper placarding of a vehicle
transporting combustible liquids which are not hazardous wastes, hazardous substances, or marine
pollutants, in non-bulk packaging, without having to conform to any other requirements such as shipping
papers, marking and labeling. We request written clarification to the following questions:

1. Are we corréct in assuming that placards may be displayed on a vehicle transporting combustible
liquids in non-bulk packagings, when they are the appropriate placards for the material and are displayed
correctly? '

2. Ifthe answer to question 1 is yes, if a carrier chooses to placard a vehicle transporting combustible
liquids which are not hazardous wastes, hazardous substances, or marine pollutants, in non-bulk
packagings, is there any requirement that they comply with any other hazardous material transportation
regulation?

3. If hazardous materials shipping papers are present under circumstances in which they are not
required, such as on a vehicle transporting combustible liquids which are not hazardous wastes,
hazardous substances, or marine pollutants, in non-bulk packagings, does any violation exist if they are
not executed in conformance with the regulations, i.c., basic description out of sequence, no indication
of amount, missing elements, etc?

We appreciate your assistance in providing guidance on these issues.

Sincerely,

% Ca

- Captain Ken Carr
Motor Carrier Compliance Office
Hazardous Materials Enforcement
1815 Thomasville Road
Tallahassee, FL 32303-5750
(850) 922-0180
kenneth.carr@dot.state.fl.us wp: nonbutk
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