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Dear Mr. Farrar:

This is in response to your letter of February 10, 1999 requesting clarification on the requirements for
lithium batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180).
Specifically you ask whether a 32 volt lithium battery must be subjected to the tests in the UN Manual
of Tests and Criteria, specifically paragraph 38.3.4.3.2.2.3.

The answer is no. A lithium battery that exceeds the referenced nominal voltage is not subject to those
tests. Such a battery would have each cell tested rather than the entire battery.

I hope this information is helpful.
Sincerely,
" Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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MESSAGE: NEED SOME HELP UNDERSTANDING LITHIUM BATTERY TESTING REQUIREMENTS
FROM THE UN RECOMMENDATIONS ON DANGEROUS GOODS, ST/SG/AC 10/11/REV. 2.

PARA. 38.3.4.3.2.2.3: OUR COMPLETE BATTERY IS 32 VOLTS. OUR UNDERS TANDING OF THE UN
SPECIFICATION IS THAT WE DO NOT NEED TO SUBJECT THE 32 VOLT BATTERY TO THE
REFERENCED TEST BECAUSE ITS VOLTAGE EXCEEDS 4 VOLTS.

WE UNDERSTAND THAT WE STILL HAVE TO MEET THE TESTREQUIREMEN TS FOR THE INDIVIDUAL
LITHIUM CELLS. .

WE ARE AT A STAND STILL UNTIL WE CAN GET THIS ANSWERED. IF DOT CANNOT PROVIDE THE
INFORMATION I’'M REQUESTING, PLEASE CALL AND LET ME KNOW.

PLEASE CALL |F YOU HAVE ANY QUES TIONS.

THANKSII




