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Mr. William C. Shreves Reference No.: 00-0237
Total Quality Control Associates

4712 Woodward Ave.

Downers Grove, IL 60515

Dear. Mz, Shreves:

This is in response to your August 17, 2000 letter concerning the hydrostatic test prescribed in
49 CFR 178.605. Specifically, you state that one of your 2-inch closures also has a 3/4-inch
closure in its center. You asked if the pressure applied into the packaging may be introduced
through the 3/4-inch opening instead of adding another opening in the packaging.

If the closure has been previously hydrostatical pressure tested, then this test method would be
acceptable. If it has not been previously pressure tested, then the answer is no; the pressure may
not be applied through the 3/4-inch opening. Section 178.602(a) and (e) requires that 1) each
package and packaging must be closed in preparation for testing, and 2) the tests must be carried
out on the packages prepared as if for actual shipment.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,
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Haitie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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August 17, 2000

Research and Special Programs Administration OO~ e
Office of Hazardous Material Standards (DHM-10) 7
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001

Dear Sirs,

As a Quality Systems Consultant, I have clients in the non-bulk container industry. A
. question regarding Subpart M, Section 178.605, Hydrostatic pressure testing has been
~ asked.

It is understood that the samples must be tested with their closures in place. However, if
one of the 2 inch closures also has a 3/4 inch closure included within the center of it, can
the test pressure be introduced through this smaller opening?

This method would preclude the necessity of introducing another opening in the container,
for example, a fitting such as a tire valve with the stem removed.

Thank you in advance for your cooperation.

Respectfully,
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William C. Shreves
TQCA.
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