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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation SEP 27 N0 Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Ms. Genette Fields-Smith Ref. No. 04-0207
Air Products and Chemicals, Inc.

7201 Hamilton Boulevard

Allentown, PA 18195-1501

Dear Ms. Fields-Smith:

This is in response to your September 3, 2004 letter requesting
clarification of the shipping paper requirements contained in
§§ 172.201 and 177.817(e) of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
if you may use on-board vehicle computing devices to maintain
electronic versions of shipping papers, in place of hard copies
of shipping papers, while in transit.

The answer is no. Electronic versions of the shipping papers,
including those in devices that allow viewing on a computer
screen or printing of a paper copy, are not acceptable as
shipping papers while in transportation. When in transportation,
a shipping paper must be legible and printed (manually or
mechanically) in English (§ 172.201(a) (2)).

I hope this information is helpful. If you have further
questions, please do not hesitate to contact this office.

Sincerely,
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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7201 Ramilton Boulevard
Allentown, PA 181951501

Telephoma (610) 481-4811 04_ 0 2/07

Edward T. Mazullo, Director

Cffice of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DHM-10)

400 7" Street SW

Washington, DC 20590-0001

RE: Request for Written interpretation Regarding Shipping Paper Preparation and
Accessibility - 40 CFR 172.201 and 177.817(a)(2)

Dear Mr. Mazullo:

Currently, Air Products and Chemicals’ commercial motor vehicle operators use automatic
on-board computing devices to satisfy 49 CFR raquirements. A new generation of the
device is under canstruction and if permitted by the regulation, the device would have the
following capabifiities:

Display required shipping paper information as listed in 172.201;

Readily available and recognizable in the avant of an accident or inspection;
Within the drivers immediate reach while he Is restrained by ths lap belt;
Readily visible to a person entering the driver compartment; and

Placed on the driver's seat in the vehicle when the driver is not at the vehicie's
conirols.
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Ara companies prohibited fror using an automatic on-board computing device {in lieu of the
hard copy shipping paper) when mesting the requirements of 172.201 and 177 817(e)(2)7?

As project completion quickly approaches, youwr expaditious response for a writien
interpretation is necessary and greatly appraciated. You may contact me at 6104817754 if
you have questions.

Respectfuily,
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Guanette Fislds-Smith

Regulatory Bpecielist
Alr Products and Chernicais, Ine



