U.S. Department MAY 19 oo 400 Seventh St., S.W.
of Transportation o Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

Mr. Marc Barclay ' Ref. No. 03-0165
Pirector, Regulatory Affairs '

Helena Laboratories, Inc.

1530 Lindbergh Drive

P.0O. Box 752

Beaumont, TX 77704-0752

Pear Mr. Barclay:

This responds to your letter regarding théﬂtransportation of
diagnostic specimens under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether a
diagnostic specimen is regulated under the HMR. You also
inquire whether the current U.S. Postal Service’s Domestic Mail
Manual (USPS DMM) requirements for diagnostic specimens are
consistent with the current HMR. I apologize for the delay in
responding. . .

The answer to both of your questions is yes. Unless otherwise
excepted in § 173.134(b) (6), a diagnostic specimen is regulated
under the HMR and must be triple-packaged as specified in

§ 173.199. The current USPS DMM is also consistent with this
regulatory reguirement. You may review the current USPS DMM
oniline at http://pe.usps.gov.. ‘

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we
can be of further assistance. S

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Marc Barclay
Dir., Regulatory Affairs

June 30, 2003
Re: DOT 49 CFR 173.134

-~ Request for interpretation
(As applied to USPS/DMM)

A concern about the appropriateness under U.S. Postal Servnce (USPS) of
mailings for ColoSecreen\ES and brand-name FOBT versions of guaiac slides is
summarized here. This regards domestic mail transport of our product, post-use
by a customer, as a dzagnost;c speczmen

This is a request for interpretation in response to concern about compliance w1th
the latest revision to the DOT regulations raised by one Post Office. One USPS
branch has allegedly issued a letter that indicatés that mailings of this type would
no longer be accepted as handled or labeled. I have reviewed Domestic Mail
Manual [DMM - Issue 57 -- 2- 6—03] and 49 CFR 173.134 [revised OQct 1, 2002)
relative to this type material. =

Device Instructions for use requlre users to apply a very thin smear of stool
specimen to each of three guaxac paper slides, usmg a wooden stick the size of a
coffee stirrer. The clinical specimen is absofbed onto the test paper, and is gir-
dried prior to sealing/mailing. Air-dried speciriéns are contained within the slide
as the slide flap is closed. The slide is considered the primary container under
U.S. Postal Service regulation interpretation. No extra or additional absorbent
material is required in the packagmg [DMM sechon 00023 8.4 a)], as the sample
is not a liquid.

Slides are placed inside a poly-foil pouch _which ig sealed by an attached adhesive
strip. Sealed pouches act as thg USPS- definéd: secondary container. This pouch
routinely becomes the mailing envelope It is labeled “Clinical Specimen® on the
address-side. Pouch artwork was modified on the outside container, address-side
800140 rev. 9/01 (5)] to 1dent1fy the type of spemmen Sz‘ool Sample {[per DMM
section C0023.8 7 b)].
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HELENA — DOT & ColoScreen\ES/FOBT Mailings - pags 2 of 2

Per my understanding, the outside mailer -- poly-foil pouch -- need not be marked
with the symbol for “biohazard,” as the sample is not known or expected to be an
ctiologic agent, or contain a known infectious substance. E'The slides are for use in
detecting possible ‘occult’ or hidden blood in the stool. The population sampled is
not at risk for any infectious disease, but are :ge’.n_e"féilly over 50, or have a personal
or family history for polyps or G.I. disease, s'u‘ch a ‘b.(:)llorectql cancer.

BT Y

Our product has been on the market for twen'ty}tl";;éé years -- and for competitor
products, even longer. Untold numbers of liveg _}Ai‘_'a}g%bee{;ﬂs?_,yed from colorectal
cancer since then, due to early diagnosis and providing treatment at curable stage.

Does DOT consider this material to meet the definition of diagnostic specimen,
and thus, an exception to other requirements under this part?




